Former

Former

Diamanter slipas i många olika former, varje diamantform har sina egna unika egenskaper. Formen avgörs när man beskådar diamanten rakt ovanifrån. Nedan redogör vi de 10 vanligaste diamantformerna. Här kan ni läsa mer om respektive form och få insikt om vilka slipningar som passar er bäst.

Rundslipning

Den runda briljantslipade diamanten, är utan tvekan den mest populära inom förlovningsringar, representerar ungefär 70% av alla diamanter som säljs idag.
En rund diamant har 58 fasetter, vilket medför att ljuset studsar från botten av diamanten tillbaka genom toppen, för optimalt glimmer.

Briljantslipade diamanten passar dig som vill ha en klassisk, tidlös ring.

Prinsesslipning

Prinsesslipningen är den näst mest populära formen efter den briljantslipade diamanten. Med sin kvadratisk form och spetsiga hörn ger den en effektfull känsla.
Vid tillverkningen av en prinsesslipad diamant använder man omkring 80% av den råa diamanten (man använder ca 40% när man skapar den runda briljantslipade formen), detta förklarar varför en prinsesslipad diamant är billigare än den runda.

Passar dig som vill ha en elegant ring som skiljer sig från den vanligaste runda formen.

Smaragdslipning

Smaragdslipning, på engelska kallad “emerald-cut”, är från början en slipteknik man använde på just smaragder.
Dock insåg man snabbt att denna slipteknik även passade bra för andra ädelstenar.
Det som gör smaragdslipningen unik är att stenen har trappliknande fasetter samt ett större bord än de flesta övriga formerna. Den gnistrar inte lika mycket som en briljantslipad diamant, dock har den ett djupare och mer dramatiskt ljus.

Viktigt att tänka på är att inneslutningar (orenheter) samt klarhet (färg) lätt träder fram då bordet är stort.
Ett tips är att ta en sten med högre kvalitet om man väljer denna diamantform.

Passar dig som vill ha en unik slipning med ett dramatiskt utseende.

Radiantslipning

Vanligtvis når inte kvadratiska eller rektangulära slipningar den gnista som briljantslipade diamanter har, dock kommer radiantslipningen väldigt nära. 
Radiantslipningen kombinerar två diamantformer - briljant samt smaragd, den har rundade hörn och är slipad för att ge så mycket lyster som möjlig.

Passar dig som söker en icke traditionell diamant med mycket glimmer.

Kuddslipning

Den kuddslipade diamanten har i över 200 år varit en populär klassiker. Med sina runda hörn och kvadratiska linjer påminner stenen om en kudde, precis som namnet antyder. Kuddslipningen har inte lika mycket lyster och gnister som de modernare slipningarna dock skapar den ett väldigt unikt och romantiskt intryck.

Du som efterfrågar ett romantiskt och klassiskt utseende kommer älska denna slipning.

Hjärtslipning

Hjärtslipningen är den ultimata kärlekssymbolen och anses vara den mest romantiska diamantslipningen. Formen på hjärtslipningen är unikt och passar perfekt till många smycken.
Slipningen kan få olika typer av karaktär beroende på förhållandet mellan längd och bredd.
Vid val av en hjärtformad diamant är symmetri avgörande, eftersom hjärtats två halvor måste vara identiska.
Vi rekommenderar att ni inte väljer en sten mindre än 0.50 carat då hjärtformen blir svårare att uppfatta i mindre diamanter.

Hjärtformade diamanter passar dig som är en hopplös romantiker.

Ovalslipning

Ovalslipningen, designad av Lazare Kaplan på 1960-talet, påminner väldigt mycket den runda briljantslipade stenen. Diamanten har en förlängande form som skapar en illusion av att diamanten är större än vad den egentligen är.
Denna slipning har en anmärkningsvärd glans och den framhäver väldigt mycket yta per carat.
Ovala diamanter är populära för att de som har långa fingrar.

Passar dig som vill ha en sten med samma egenskaper som en briljantslipad diamant fast med en unik form.

Päronslipning

Precis som namnet antyder påminner den päronslipade diamanten om ett päron eller en vattendroppe. Myten säger att stenen, med sin karaktäristiska tårform, har inspirerats från gudarnas tårar.

Det unika utseendet och fina lystern gör den populär till en mängd olika smycken.
Förmodligen den mest subjektiva diamantformen, eftersom dess storlek och proportioner verkligen är en smakfråga. Diamanten innehåller 58 fasetter, vilket gör det möjligt för ljus att passera genom på samma sätt som i en briljantslipad diamant.

Letar du efter en diamant som sticker ut och är elegant med finess är detta en sten för dig.

Asscherslipning

En asscherslipning är vacker, unik och är nästan identisk med en emeraldslipning. Det som skiljer dem åt är att asscherslipningen har större steg fasetter, en högre krona och ett mindre bord. Denna kombination ger mer glans än smaragdslipningen.

Varje Asscherslipad diamant är unik då formen inte har någon specifik standard, vilket gör den särskilt uppskattad bland de som vill ha en egen unik sten.

Gillar du emeraldslipningen men vill ha något mer unikt, kan detta vara ett alternativ som passar dig.

Navettslipning

Navettslipning, även kallad Marquiseslipning, är en diamant med långsträckt form och spetsiga ändar. Det säg att kung Louis XIV, som härskade i Frankrike under 1800-talet, lät formen inspireras från hans älskarinna Marquise de Pompadour och hennes leende.

Då navettslipningen är lång och smal, kan den skapa en illusion av större storlek och maximera diamanten i förhållande till dess vikt. Ett bra val när man försöker optimera den upplevda storleken på en diamant. Likt den ovala diamanten kan en navettslipad diamant få fingret på bäraren att se längre och smalare ut. Den långsträckta formen gör att diamanten ser större ut än vad den faktiskt är.

Detta är därmed den perfekta formen för dig som vill maximera carat storleken.

Slava Yurthev Copyright